رئيسجمهور با بيان اينکه کلمه تعطيل يا توقيف بايد آخرين کلمات در يک رسانه باشد، گفت: ما در کنار نهاد رسانه نيازمند يک نظام مطبوعاتي شفاف و با قوانين و مقررات روشن هستيم.
به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، حجتالاسلام حسن روحاني رئيسجمهور کشورمان با حضور در مراسم افتتاحيه بيست و يکمين نمايشگاه مطبوعات که صبح امروز در مصلاي تهران برگزار شد، اظهار داشت: فرصت مغتنمي براي همه ما در نمايشگاهي که به نام رسانه، به نام مطبوعات، خبرگزاريها، پايگاههاي خبري و نشريات مختلف ايجاد شده است.
رئيسجمهور با تأکيد بر اينکه براي ورود به عصر و دنياي جديد نياز به توسعه داريم، گفت: ترديدي نيست که مسير و راه ورود به توسعه رسانه است. البته براي يک کشور مهمتر از اينکه يک رسانه داشته باشد، نهاد رسانه است. رسانهاي که داراي سوابق بلند، با هويت، نگاه و ديدگاه خاص خود باشد.
وي در ادامه تصريح کرد: گرچه در کشور ما از اولين مطبوعه «کاغذ اخبار» يا «وقايع اتفاقيه» حدود 180 سال ميگذرد اما از آن نشريات روزهاي اوليه ديگر خبري نيست جز در آرشيو ،آن هم اگر مانده باشد.
روحاني ادامه داد: اما در دنيا روزنامههايي وجود دارد که بيش از 200 سال سابقه دارد از جمله «تايمز» لندن که عمري 230 ساله و يا «نيويورک تايمز» که 119 سال عمر دارد.
رئيسجمهور تصريح کرد: رسانهاي که دههها از عمرش بگذرد بر حرفهاي بودن و پختگياش افزوده ميشود و افکار عمومي را به خود جذب ميکند.
وي بدترين جوانمردي را جوانمردي مطبوعات و رسانهها عنوان کرد و گفت: رسانهاي که هنوز متولد نشده، بال و پر نگشوده و خود را به خوبي معرفي نکرده به دلايل واهي دچار تاخت و تاز ديگران قرار ميگيرد، کلمه تعطيل و توقيف بايد آخرين کلمات در يک رسانه باشد.
روحاني با تأکيد بر اينکه ما همانطور که نيازمند به نهاد رسانه هستيم نيازمند به نظام مطبوعات نيز هستيم، گفت: ما نيازمند نظام مطبوعات شفاف، روشن با قوانين و مقررات روشن هستيم.
رئيسجمهور تصريح کرد: اگر قانون روشن باشد هر روز جمعي با به دست آوردن يک کلمه يا جمله نميتواند با آزادي مطبوعات بازي کند. به همين خاطر نياز به قانون شفاف، مقررات شفاف و تنبيه و تشويق روشن در اين خصوص داريم.
وي با بيان اينکه آخرين و شديدترين قانون جزا اعدام است، گفت: ما بايد بدانيم اولين مجازات اعدام نيست، اولين مجازات جريمه، توقيف کوتاهمدت يا زندان کوتاه مدت است.
روحاني با بيان اينکه اگر قوانين روشن باشد هر روز جمعي نميتوانند با به دست آوردن يک کلمه و جمله با آزادي مطبوعات بازي کنند، گفت: قانون شفاف و مقررات شفاف، تنبيه و تشويق روشن در همه دنيا رواج دارد و اولين مجازات اعدام نيست، بلکه اولين مجازات جريمه، توقيف کوتاه مدت يا زندان کوتاه مدت است.
رئيسجمهور تصريح کرد: هر مأمور امنيتي که نميتواند معياري براي مطبوعات و نشريات باشد و ما نيازمند آن هستيم که نظام، قانون و مقررات يکساني را براي همه در برابر قانون داشته باشيم و اين افتخار قانون اساسي کشور ما است که ميگويد همه افراد و حتي رهبر معظم انقلاب در برابر قانون يکسان هستند و اين افتخار اسلام است.
روحاني ادامه داد: مگر قابل تحمل است که در کشوري برخي رسانهها براي هميشه از تنبيه و توقيف و تعطيل و تهديد مصون باشند و يک حاشيه امن امنيتي دائمي براي آنها مقرر شده باشد که نه تنها هرچه ميخواهند بگويند بلکه گاهي به عنوان پليس مخفي عمل کنند.
وي خاطرنشان کرد: از مطالعه برخي از نشريات متوجه ميشويم که فردا چه کسي دستگير ميشود، کجا تعطيل ميشود و آبروي چه کساني بايد رفته شود در حالي که ما نشريات و رسانهها را براي آگاهي مردم داريم.
رئيسجمهور تصريح کرد: عدهاي ادعاي انقلابيگري دارند اما انقلابي بودن به چه معناست، انقلابي بودن به معناي اخلاق است و مردم ما انقلاب کردند تا اخلاق اسلامي در اين کشور حاکم شود، موازين اسلامي در کشور معيار باشد و خون مردم، اموال و آبروي مردم محفوظ بماند و انقلابي بودن به معناي دروغ نگفتن، به ديگران تهمت نزدن است و انقلابي بودن به معناي آن است که چهره بزرگ نظام را که در انقلاب، دفاع مقدس و سازندگي براي کشور تلاش کرده است را حفظ کرد.
وي ادامه داد: انقلابي بودن به معناي به مردم اميد دادن، اعتماد دادن است، از پايگاهي يک بخش از حکومت به بخش ديگري از حکومت حمله ميکند و آيا اين به معناي انقلابي و انقلابيگري است. يک وقتي در برخي نوشتهها هماهنگي راهبردي داشتيم که اصل بسيار مهم براي وحدت جامعه و حکمراني سالم بود اما گاهي معکوس اين جمله را مشاهده ميکنيم و ناهماهنگي راهبردي وجود دارد که اين بزرگترين خطري است که ميتواند يک کشور و جامعه را تهديد کند.
روحاني تصريح کرد: تمام مطبوعات و رسانهها بايد در برابر قانون يکسان باشد و اگر اين بود ما کشور انقلابي هستيم و اگر نبود يعني عليه انقلاب اسلامي و اخلاقي حرکت ميکنيم.
رئيسجمهور با بيان اينکه دستگاه قضايي ما بايد مأمن جامعه باشد، خاطر نشان کرد: اگر نمک سالم باشد، هر چيزي اشکال داشته باشد ميتوان جلوي آن را گرفت اما اگر نمک فاسد شود کار بسيار سخت ميشود، دستگاه قضا پايگاه امن مردم است، چرا که قاضي مأمن جامعه است و بسيار مهم است که جامعه ما احساس امنيت، يکساني در سراسر دستگاههاي کشور به ويژه دستگاه قضا داشته باشد.
وي ادامه داد: اگر عدالت برقرار شد، آنگاه ما بهتر ميتوانيم از فکر و انديشه بهرهبرداري کنيم و براي آگاهي جامعه تلاش کنيم، امروز تقريباً رسانههاي يک طرفه به سمت پايان يافتن است و همه رسانهها دو طرفه هستند، مردم هم اظهار نظر ميکنند نه در سايتها، شبکهها حتي کنار گيشه روزنامهفروشي با خريدن و يا نخريدن اظهارنظر ميکنند.
روحاني تصريح کرد: رسانههاي ما در اين فضا بايد مسئوليت سنگين را بر دوش خودشان احساس کنند، در شرايطي که امروز در آن قرار داريم در دو زمينه نياز به اميد داريم و القاي اميد در جامعه به دست مطبوعات، رسانهها، رسانه ملي و همه سايتها، فضاي مجازي، فضاي حقيقي است.
وي ادامه داد: کار بزرگي را ملت ما در اين 26 ماه انجام داد. البته اقتصاد جامعه ما از قبل از انقلاب بيماريهايي داشت و بعد از انقلاب نيز با بيماريهايي روبرو بود که تحريم به عنوان يک بيماري جديد بر آن افزوده شد.
رئيسجمهور تصريح کرد: از سالهاي اوليه انقلاب تحريم را به صورت محدود و سالهاي اخير به صورت وسيع شاهد بوديم، رفع تحريمها معنايش اين نيست که اگر کسي بيماري قلبي دارد و اين بيماري قلبي بسيار خطرناک است و اگر ما توانستيم آن را درمان کنيم بگوييم که دست آن هم که درد ميکرد چرا خوب نشد، بنابراين اقتصاد کشور ما بيماريهاي مختلف و متعددي دارد که با برداشته شدن تحريم يکي از آن بيماريهاي صعبالعلاج خطرناک برطرف ميشود.
روحاني تصريح کرد: اين اقتصاد تحرک پيدا ميکند اما معناي آن اين نيست که هيچ بيماري ديگر و هيچ مشکلي وجود ندارد، آنچه ما ميتوانيم در عرصه بعد از تحريم مشکلات جامعه را حل و فصل کنيم، اولين قدم در همه بخشها و اقتصاد، اميد به آينده است که بزرگترين عمل ضد انقلابي ايجاد يأس است و آن روزنامه، سايت به معناي واقعي کلمه ضد انقلاب است که وقتي آن را ميخوانيد چيزي از ما کم ميشود و اميد و اعتماد را از ما ميگيرد.
رئيسجمهور تصريح کرد: انقلابي بودن در مطبوعات و رسانهها به معناي آن است که واقعيتها را به خوبي بيان کنيم و اگر کار بزرگي را ملت بزرگ ايران انجام داد، آن کار ملت را کوچک نکنيم.
وي ادامه داد: برخي با پول ملت و بيتالمال اداره ميشود و با پول ملت و حاکميت عليه افتخار حاکميت و با پول دولت عليه دولتي که منتخب مردم است، عمل نکنيم، هيچ اشکالي ندارد که فردي با پول شخصي مخالف دولت باشد اما اگر با پول مردم ميخواهيم عليه راه مردم اقدام کنيم با اجازه چه کسي اين کار انجام ميشود و اين نميتواند براي جامعهاي قابل قبول باشد.
روحاني خاطرنشان کرد: افتخار ملي ما اين بوده است که نمايندگان سرافراز ملت توانستند به خوبي از حقوق حقه خود دفاع کنند، نه اينکه ما گفتيم رآکتور اراک بايد بماند حق ما است بلکه رآکتور اراک يک قدم بالاتر بايد برويم و گفتيم رآکتور اراک بايد مدرنيزه بشود و نه تنها مدرنيزه شود بلکه 1+5 بايد تکنولوژي را بياورد و تکنولوژي جديد بايد وارد اين عرصه شود، اراکي که تکميل ميشود با اراکي که ديروز ميساختيم زمين تا آسمان فرق ميکند.
رئيسجمهور در ادامه سخنان خود با بيان اينکه تجارت در حوزه هستهاي را به دست آوردهايم، گفت: ما از هفتههاي آينده UF6 را مي فروشيم و کيک زرد را ميگيريم يعني در بازار تجارت هستههاي وارد ميشويم.
وي افزود: نه تنها سانتريفيوژهاي ما ميچرخد بلکه از اين پس سانتريفويوژهاي بسيار مدرنتر ما به چرخش در ميآيد. به محض اينکه اين توافق اجرايي شود از همان روز اول گاز UF6 براي اولين بار در سانتريفيوژهاي IR8 تزريق خواهد شد و با IR8 غنيسازي در حد آزمايشگاهي آغاز ميشود.
رئيسجمهور در ادامه با اشاره به لغو قطعنامههاي 6گانه شوراي امنيت سازمان ملل گفت: نه تنها اين مورد صورت گرفته بلکه در قطعنامه جديد حق غنيسازي ايران را هم به رسميت شناخته شده است. البته اين حق همه کشورها بوده اما هيچ کشور عضو غير دائم سازمان ملل در يک قطعنامه شوراي امنيت حق غنيسازياش رسما اعلام نشده است.
روحاني خاطر نشان کرد: اين کار عظيم و بزرگ که در کنار آن رفع تحريمهاي ظالمانه نيز صورت گرفت يک افتخاري است که از آن ملت ايران است. حال شايد کسي بگويد اگر در قرار داد به جاي «إن»، «إنما» بود بهتر ميشد. اين حرفها هميشه هست. هر متني غير از کلام معصوم و خدا قابل نقد است.
وي با بيان اينکه انتقاد حق همه است، اظهار داشت: نقد کردن حق مطبوعات و رسانهها است اما همانطور که در تابلو اين نمايشگاه آمده است، نقد منصفانه بايد باشد. البته بايد پاسخ آن نقد نيز مسئولانه، درست و صحيح باشد. همه ما بايد نقادي کنيم، دولت بايد نقد شود، قوه قضائيه بايد نقد شود و مجلس بايد مورد نقد قرار گيرد. اسلام از اين بالاتر ميگويد از اينکه امام مسلمين هم بايد نقد شود منتهي نقد بايد باشد نه اتهام و تخريب و تهمت و دروغ.
روحاني در ادامه با بيان اينکه بايد انتقاد از روي دلسوزي باشد، گفت: کاري کينم آينده بهتري در انتظار ما باشد. در شرايط جديد کشور اميد تبلور بيشتري نسبت به ديروز دارد. شما ميتوانيد اين اميد را به جامعه اضافه کنيد علاوه بر آن ميتوانيد مسير و راهي که در فضاي جديد براي توسعه کشور بايد مورد استفاده قرار گيرد را بيان کنيد. اگر اميد نباشد سرمايهگذاري نميشود، اقتصاد مقاومتي پياده نميشود، صادرات غيرنفتي افزايش پيدا نميکند.
رئيسجمهور با بيان اينکه سال 94 سال سختي براي دولت بود، گفت: همه شما وضع اقتصادي جهان را ميدانيد، وضع نفت را ميدانيد، قيمت نفت را ميدانيد. برخي کشورهاي همسايه ما که جمعيت آنان يک سوم ما است، درآمد آنها 10 برابر ما است (درآمد نفتي). همين کشورها امسال دهها ميليارد از ذخايرشان را براي اداره امسال کشورشان استفاده کردند. برخي از کشورهايي که صادر کننده نفت بودند، تورم در کشور آنها امروز نزديک به 300 درصد شده است اما در کشور ما مسير کاهشي تورم و مسير رونق(البته با شتاب کمتر) نيز حفظ شده است.
وي ادامه داد: پارسال اگر رشد ما 3 درصد بود امسال ميبايست در شرايط عادي بيشتر ميشد، اما رشد اقتصادي ما در 6 ماهه اول سال 1 درصد است. ممکن است تا پايان سال رشد ما 2 درصد يا کمي بيشتر شود. اما در عين حال نگذاشتيم به رشد منفي برسيم و نگذاشتيم مسير کاهش تورم عکس شود.
رئيسجمهور تصريح کرد: در اين شرايط که در سال گذشته با خشکسالي عظيم هم همراه بوديم، برداشت گندم ما (خريد دولت از گندمکاران) بيش از 8 ميليون تن بود. در آغاز اين دولت انبارهاي ما براي يک هفته ذخيره داشت اما در زمستان امسال براي 6.5 ماه ذخيره داشتيم، الان هم که بسيار بالاتر است و امسال ديگر نيازي به خريد گندم از خارج نداريم.
روحاني با بيان اينکه در اين وضعيت آيا درست است رسانههاي ما فقط از نقد آغاز کنند، گفت: آيا درست نيست رسانههاي ما واقعيات را بگويند بعد به نقد و به راهحل برسند و در مجموع به مردم اميد دهند به جاي آنکه از آغاز تا پايانش يأس باشد.
وي با بيان اينکه تعداد رسانههايي که نااميدي را به جامعه تزريق ميکنند محدود است، گفت: اما آناني که به نفع مردم تلاش ميکنند، عددشان بالاست. البته ما از همه اينان تشکر ميکنيم چه حامي چه منتقد با هر لحني باشد. اما نميتوانم از کسي که اخلاق حرفهاي مطبوعات را زير پا ميگذارد و کسي که بذر ناميدي را در جامعه ميپاشد، تجليل کنم.
رئيسجمهور با بيان اينکه همه بايد در شرايط امروز به فکر مردم و توسعه کشور باشيم، گفت: شرايط امروز شرايطي است که ميتواند در زمينههاي مختلف کشور ما را با سرعت قابل توجهي به سمت پيشرفت و توسعه هدايت کند. کمتر هفتهاي است که شرکتها و مراکز اقتصادي کشورهاي مختلف به ايران سفر نکنند و در فکر قرارداد اقتصادي نباشند. ما آيندهاي به مراتب بهتر از امروز خواهيم داشت و بايد با کمک هم ايراني بسازيم که در آن رونق اقتصادي به معناي واقعي مشاهده شود.
وي با تأکيد بر اينکه رشد اقتصادي 1، 2 يا 3 درصد براي ما غيرقابل قبول است، گفت: ما بايد به رشد قابل قبولي دست پيدا کنيم. اميد در شرايط پسابرجام و پسا تحريم و استفاده از فضايي که به وجود آمده بايد در دستور کار باشد.
رئيسجمهور تمام خاصيت برجام را ايجاد فضاي مناسب براي اميد و فعاليت و رونق عنوان کرد و گفت: اينکه در پسابرجام يأس را در جامعه منتشر کنيم، مردم را نسبت به آينده نااميد کنيم و هر روز مردم را بترسانيم کار پيش نميرود. بايد از اين حرفها دست برداريم.
روحاني ادامه داد: اين درست است که هميشه بايد مراقب و مواظب باشيم اما چه دليلي دارد مردم را بيجهت بترسانيم؟ به چه دليل تصاوير سياه را براي جامعه ترسيم ميکنيم. بيترديد ما امروز بعد از 26 ماه شرايط بهتري داريم، شرايط بينالمللي و اجتماعي ما بهتر است،وحدت و انسجام ما و اميد مردم به مشارکت بيشتر است. در شرايطي هستيم که مردم بيشاز گذشته آماده حرکت اقتصادي در جامعه هستند.
وي با بيان اينکه هر ملت رقبا و دشمناني دارد و بايد خود را در مقابل آنان آمده کند گفت: اما مدام فضاي جامعه را مسموم کردن براي اينکه نگذاريم از فضاي پسابرجام استفاده کنيم، درست نيست. ما بايد از فرصت بوجود آمده بيشترين بهرهبرداري را داشته باشيم.
رئيسجمهور با اشاره به وضعيت تروريست در منطقه گفت: شما مشاهده کنيد که تروريست و اختلافات در منطقه چهکار ميکند. در عراقي که امروز به جان هم افتادند يک روزي با هم برادرانه زندگي ميکردند. ما بايد از اين حوادث درس بياموزيم. نبايد ميان مردم شکاف بياندازيم. ما همه ايراني و علاقهمند به انقلاب هستيم و ما همه ايران آباد ميخواهيم.
روحاني در همين خصوص گفت: در اين شرايط بايد کاري کنيم که انسجام، وحدت، دوستي و برادري ما افزايش يابد البته برادري با انتقاد منافات ندارد. اينکه جامعه ما انقلابي بماند بدين معني است که تهمت و دروغ نباشد، به صرف اتهام يک آقا يا دستگاهي قبل از دادگاه محکوميت و مراحل مختلف دادگاه آبروي مردم را نبريد چرا که اين خلاف قانون، اسلام، شرع و راه صحيح صحيفه سجاديه است.
وي با اشاره به انتخابات اسفند ما گفت: همه را در اين خصوص اميدوار کنيم تا همه پاي صندوق آرا بيايند. همه بتوانند افراد مورد نظر خود را در ليست انتخاب شوندگان ببينند و همه بتوانند با روحيه در صف انتخاب کنندگان قرار گيرند.
رئيسجمهور با بيان اينکه دولت در زمينه مطبوعات قدمهايي را برداشته است گفت: اين دولت يارانهها را شفاف سازي کرده است و راه را براي گرفتن امتياز و مجوز يک نشريه کوتاه کرده است.در آينده بايد يارانهها به سمت توسعه چاپ و به سمت ساماندهي توزيع حرکت کند تا جاي يارانه نقدي را بگيرد. بايد کاري کنيم همه در فضاي رسانه بتوانند حضور پرنشاط و شادابي داشته باشند.
وي در پايان خاطر نشان کرد: ما بايد کاري کنيم از مطبوعاتمان اعتدال و عقلانيت برآيد و نه خدايي ناکرده و نه خدايي ناکرده افراط و خشونت تا ما بتوانيم مسيري را طي کنيم تا رسالت و مسئوليت انقلابي و ديني ما است.